Dirkaški praznik v Lučinah že z novim rekordom proge – sporočilo za javnost

Petkova povorka vozil GHD Lučine 2018
10. 8. 2018
Rezultati treningov in startna lista
11. 8. 2018

Poljanska dolina je te dni znova središče dirkaškega sveta. Z včerajšnjo slavnostno povorko se je namreč začela že 17. izvedba gorsko-hitrostne dirke na Lučinah.

96 voznic in voznikov bo poskušalo podreti dve leti star rekord na skoraj štirikilometrski progi med Todražem in Lučinami, ki ga ima za zdaj v lasti Čeh Vaclav Janik; ure so se leta 2016 ustavile pri 2:01:30. Poleg Janika je glavni letošnji favorit Italijan Federico Liber – prav omenjena sta po današnjem treningu v najboljšem štartnem položaju. Na zadnja krilca njunih zmogljivih prototipov jima bo nedeljski dirki dihal slovenski adut za skupno zmago in član društva AMD Zvezda Vladimir Stankovič.

Federico Liber je na tretji uradni trening vožnji podrl rekord proge s časom 2:00:605 s povprečno hitrostjo 119 km/h. Čeh Janik mu je sicer tesno za petami, a se zdi, da se je na današnjih vožnjah malce »držal nazaj«. Dvoboj med obema bo tako resnična poslastica nedeljskega moto spektakla, ki se bo začel ob 10. uri s prvo uradno vožnjo.

Med prijavljenimi letos najdemo devet voznikov formul in prototipov ter več vrhunskih modernih dirkalnikov, ki pod pokrovi skrivajo prek 600 konjskih moči, za radovedne oči in (ušesa) pa se najdejo tudi številni starodobniki.

GHD Lučine, kot poudarja župan občine Gorenja vas-Poljane Milan Čadež, predstavlja pomembno blagovno znamko odličnih (dirkaških) prireditev, ki se odvijajo na slovenskih tleh. Organizatorjem vsi po vrsti priznavajo odlično opravljeno delo – v Poljanski dolini se v dneh, ko poteka dirka, dobro počutijo tako vozniki, člani njihovih spremljevalnih ekip kot tudi gledalci, ki jih je največ seveda na nedeljski dirki, tudi zahvaljujoč avtobusnemu prevozu, s katerim jim organizator skuša »olajšati« spremljanje hitrostne preizkušnje.

Tudi vsakoletni odziv med prijavljenimi ekipami je dober pokazatelj rezimeja, ki si ga je v teh letih prigarala GHD Lučine – na štartni listi je precej dirkaških imen iz Nemčije, Italije, Slovaške, Češke, Hrvaške in drugih držav.

Organizatorji so tudi letos v sklopu prireditve izpeljali dobrodelno akcijo »Podarimo dirkaški nasmeh otrokom«. Zbrana sredstva s tako imenovanih taksi voženj, v katerih so k dirkačem prisedli »navadni smrtniki«, bodo namenjena OŠ Lučine.